Sjakk er et brettspill som spilles på et brett som har 64 ruter.


Rutene er vekselvis sorte og hvite og er organisert i 8 rader og 8 linjer.

Radene er merket med nummer fra 1 til 8 og linjene merkes med bokstavene a til h. Vi kan dermed lett referere til en vertikal linje som f.eks. a linjen som på brettet er lengst til venstre. Vi kan også angi en rad som f.eks. 8th raden som er den øverste horisontale raden.

Dersom vi vil vise til en spesiell rute sier vi f.eks. d4. Ruten er altså i linjen d og i raden 4.

Til sjakkspillet hører det også med 32 brikker. 16 hvite og 16 sorte brikker. Disse brikkene kan flytte rundt på brettet.

For hver type brikke er det regler for hvordan de kan komme seg fra en rute til en annen.

Brikkene flyttes etter tur av to spillere. Den ene flytter de hvite brikkene og den andre de sorte brikkene. Det er kun lov å flytte en brikke i gangen. Først gang er det den som styrer de hvite brikkene som flytter en brikke og deretter er det den som skal flytte de sorte brikkene sin tur å flytte en brikke.

Når en skal flytte en brikke fra en rute til en annen må vi vite hvordan brikken kan flyttes. Hver brikketype har sin egen regel for hvordan den kan flytte.

Dersom du flytter en brikke til en rute som det står en av fiendens brikker på, vil denne slåes ut og fjernes fra brettet.

Det er ikke lov å flytte til en rute som har en av sine egne brikker på seg. Det betyr at en ikke kan slå ut sine egne brikker.

Den viktigste brikken er kalt Konge; en hvit og en sort. Når spillerens kongen blir slått ut er spillet tapt.

Hensikten med spillet er altså å fange motpartens konge slik at den kan slåes ut.

Det er ikke lett for alle de andre brikkene vil som regel bli brukt til å forsvare sin konge, men også til å angripe kongen av motsatt farge.

Dette betyr at det gjerne blit færre brikker igjen på brettet etterhvert. Få brikker til å forsvare sin egen konge gjør det lettere for motstanderen å fange kongen. Den som har flest brikker vil gjerne få en lettere job med å fange motpartens konge, men det er også mulig å klare dette selv en en ikke har flest brikker igjen ved å være lurere enn motspilleren.

I starten av spillet stiller vi opp brikkene slik:
© Torbjørn Strøm