Tårnet


La oss se på hvordan en annen brikke , tårnet, kan flytte.



Tårnet beveger seg sidelengs høyre/venstre eller opp/ned så mange ruter vi ønsker. Det kan bevege seg i en rett linje inntil det støter på en annen brikke. Er brikken en annen farge kan denne slåes, men er det sin egen farge blir den nødt til å stoppe. Vi kan ikke slå vår egen farge husker vi, og tårnet kan slett ikke hoppe over noen brikker.

Her er det slått av mange brikker. Hvit har bare kongen og tårnet igjen, mens sort bare har kongen.



Det er nok ikke noe håp for sort siden den sorte konge alene ikke kan fange den hvite. Dessuten har den hvite kongen tårnet til å hjelpe seg.

Hvilke ruter kan det hvite tårnet gå til?


Kan vi vinne et parti dersom vi har tårn og konge og motstanderen bare har en konge. Kan kongen da fanges og settes sjakk matt? Hva tror du og hvordan kan det gjøres?

Dette er en situsjon vi av og til kan havne i på slutten av et sjakkparti og det er derfor viktig at vi lærer oss hvordan dette kan gjøres.

Finn noen å spille med og prøv å spille stillingenpå brettet over. Bytt på å spille hvit og sort.

Hint:

Her ser vi en situasjon der den sorte kongen er blitt satt sjakk matt:



Den sorte kongen er truet av det hvite tårnet, den er i sjakk. Den kan heller ikke flytte unna fordi den hvite kongen sperrer slik at den sorte kongen ikke kan gå til siden. Den kan heller ikke gå oppover eller nedover for da kan det hvite tårnet likevel slå den i neste trekk; den sorte kongen er sjakk matt. Hvordan skal vi få lurt den sorte kongen ut på kanten av brettet?

Selv om det er mulig å tvinge den sorte kongen ut til kanten og sette den sjakk matt, er det også mulig å rote det til og ende opp slik:


Her kan vi tenke oss at hvit nettopp har flyttet tårnet sitt slik figuren viser og nå er det sort sin tur å flytte, men hvor skal den sorte kongen gå?

Den er ikke i sjakk, men den har heller ingen steder den kan gå. Siden den ikke er i sjakk er den heller ikke være sjakk matt.

Dette er en situasjon som kalles patt. Dersom en konge er satt patt, er spillet uavgjort eller remis.

Nå har vi allerede lært å spille sjakk, riktinok med bare noen få brikker på brettet. Når vi er helt sikre på at vi kan vinne med konge og tårn mot bare konge, er det på tide å prøve seg på en situasjon med flere brikker.

 



I denne stillingen er det hvit som skal flytte først, hvit er i trekket. Hva kan hvit gjøre her?

Ved å flytte det hvite tårnet til ruten e1 får vi denne stillingen:



Hva kan sort gjøre nå?

Den sorte kongen er truet, den står i sjakk, og flytte seg vekk, ellers går den tapt i neste trekk og spillet er over.

Den sorte kongen kan gå til ruten d5, slik:



Hva kan hvit gjøre da?

Når hvit slår ut det sorte tårnet får vi en stilling som ligner på noe vi har sett før:

 



Herifra er det lett for hvit å vinne! Ikke sant?

Legg merke til hvordan hvit fikk lurt sort slik at det sorte tårnet gikk tapt.

Kanskje sort hadde satt fra seg tårnet sitt på et dumt sted? Det er fort gjort å gjøre slike feil. Vi må alltid sjekke slik at vi ikke setter brikkene våre slik at motparten kan kan lure de fra oss.

 

 

Øvingsoppgave:

Finn en du kan spille med. Sett opp en hvit og en sort konge og et hvitt og et sort tårn på et tomt brett. For eksempel slik:


Prøv å flytte brikkene etter tur og se om det er mulig å vinne. Ideen må være å prøve å lure fra motparten sitt tårn. Deretter vet vi ihvertfall hvordan vi kan vinne.

Prøv gjerne dette flere ganger med nye startposisjoner for brikkene.

Dersom vi vil gjøre det litt mer intressant kan vi kan også prøve å spille med to tårn hver istedet for bare ett. Flere brikker på brettet gjør at vi må være mer forsiktig da det er flere muligheter for å rote seg bort.

Nå har vi lært å spille litt sjakk, ihvertfall med noen få brikker.

 

© Torbjørn Strøm