Få Kongen i sikkerhet


I åpningen er det viktig at vi tidlig får kongen i sikkerhet. Ofte skjer dette ved hjelp av et trekk som vi kaller rokade. Rokade er et trekk som antakelig ble oppfunnet nettopp for å kunne sikre kongen raskt og effektivt.

La oss tenke oss en videre utvikling i Italiensk og tenker oss at sort spiller Lc5:



Sort tenker mye som hvit og får løperen i spill plassert på et fornuftig felt der den tar litt kontroll over et sentrumsfelt og også peker mot hvit sitt svake felt f2 som bare er beskyttet av kongen.

Kanskje er det nå på tiden å få den hvite kongen i sikkerhet. Hvit er i trekket og kan nå gjøre et rokadetrekk; Kongen går TO ruter til høyre og tårnet hopper over kongen og lander ved siden av.

Litt av et trekk; kongen kan vanligvis ikke flytte to ruter på ett trekk og tårnet kan vanligvis ikke hoppe over andre brikker, men i et rokadetrekk er dette lov!



Rokade er et fint trekk å kunne gjøre når vi vil få kongen fort i sikkerhet, men for å gjøre et slikt trekk må noen betingelser være oppfylt:

 

Rokaden kan foregå til begge sider etter de samme reglene og vi bruker navnene kort og lang rokade for de to mulighetene. I stillingen over er kort rokade til høyre, mens lang rokade ville vært til den andre siden hvis dette var mulig. Rokade er nok det mest kompliserte trekket i sjakk.

Kort rokade skrives O-O, mens lang rokade som O-O-O

I italiensk vil en ofte se at det i fortsettelsen kunne vært spilt, i fjerde trekk:

  1. ..... Sf6 Sort springer til feltet f6

  2. d3 O-O
  3. c3



og vi har kommet til stillingen vist på brettet.


Prøv selv å forklare hvorfor de siste trekkene kan være fornuftige trekk å spille.

Vi skal ikke fordype oss videre i denne åpninge. De trekkene vi har vist er ikke de eneste brukbare trekkene, men et eksempel på hva mange har valgt. Videre studier av Italiensk finner vi i lærebøker om denne åpningen, men i sjakk er det mange, mange andre åpningsmuligheter. Det gjelder å finne de som en selv synnes best om og der er vi forskjellige.

© Torbjørn Strøm