Gaffel situasjoner

En av de første taktiske trekkene vi møter som nybegynner er gaffel. Et gaffel trekk er et et trekk som truer to ting på samme tid. La oss se på et eksempel:

 

Her har sort vært litt uforsiktig og endt opp med en situasjon som hvit kan utnytte taktisk. Her har kanskje sort tenk at det vil skje et avbytte av springerene på c7, men hvit ser en bedre mulighet:

 

 

Dette trekket kalles en springergaffel. Den hvite springeren truer med sjakk og samtidig truer den også det hvite tårnet. Springeren kan ikke slåes, kongen må flytte og tårnet går tapt i neste trekk. Riktinok tar sort springeren i neste trekk, men tårn for springer er et godt bytte for hvit.

Nybegynneren møter oftest gaffeltrekk i forbindelsen med springeren. Måten den beveger seg på gjør at det er lett å overse slike muligheter på forhånd.

Gaffeltrekk kan forekomme i forbindelse med andre brikker enn springeren:

Her kan den hvite bonden rykke frem og true både den sorte løperen og springeren dette kalles en bondegaffel:

Den hvite bonden er beskyttet av løperen på b2. Sort har valget mellom å flytte løperen og miste springeren eller å flytte springeren og miste løperen. Å slå bonden med løperen hjelper ikke da han mister løperen i neste trekk.

Her mister sort en offiser mens hvit mister bare en bonde. Et godt bytte for hvit.

Vi kan godt tenke oss en situasjon der også løperen får spille hovedrollen i en gaffel situasjon:

Her ser vi greit at løperen kan true begge de sorte tårnene på samme tid :

Ett av tårnene blir slått i neste trekk. Sort kan bare velge hvilke tår han vil miste. Hvilke trekk vil du vurdere som sort og hvem av dem ville du velge.

Hva med tårnet og dronningen? Kan de også bli involvert i gaffelsituasjoner?

Her er en slik situasjon der sort er i trekket. Sort kan flytte Te4 og truer dermed både løper og springer:

Hverken den hvite løperen eller springeren er beskyttet og en av dem må gå tapt. Hva ville du gjøre i neste trekk som hvit?

Dronningen kan også være involvert i gaffelsituasjoner. Her er en situasjon som nybegynneren sikkert har erfart i sluttspillet:

Hvit i trekket spiller Dd5+ og truer sjakk og tårn samtidig og etter at kongen har flyttet ut av sjakken, ryker tårnet og hvit vinner lett.

Her er det kongen selv som kan lage krøll for sort ved Ke2. Kongen truer da både sort sin løper og springer. Ingen av dem er beskyttet og en av dem vil gå tapt.

Oppsummering

Som vi har sett kan alle brikkene true to av motpartens briker på en gang, en gaffelsituasjon, dersom de to brikkene ikke er beskyttet eller kan beskytte hverandre i neste trekk vil en av dem gå tapt.
Ja, selv om de to truede brikkene er beskyttet går det galt dersom den brikken som truer er mindre verdt enn de som blir truet.

Det er viktig at en ikke lar brikkene sine stå ubeskyttet da de lett kan bli offer for en gaffelsituasjon.

Her er et eksempel fra et parti der springer gaffler spiller en viktig rolle. Inne i eksempelet kan du klikke på et hvilke som helst trekk for å gå til den stillingen som oppstår, eller du kan bruke piltastene for å utføre trekk for trekk på brettet. Spill gjennom partiet og se hvor begge spillere har benyttet seg av taktiske elementer.

Eksempel

 

 

© Torbjørn Strøm