Bøndene i sjakk

Det er blitt sagt at bøndene er sjakkspillets sjel. Vi vil i denne delen se nærmere på dette.

Dersom vi bare ser på bøndene i startposisjonen, ser vi at her er det ingen svakheter. Bøndene står side om side og de kontrollere alle feltene i rekken forran dem. Det er ikke lett å angripe en slik bondehær når en ikke kan komme seg nærme.

Vi vet at slik kan vi ikke fortsette å ha bøndene stående. De må flytte seg slik at de andre brikkene får komme raskt ut. Offiserene skal ut og helst i sentrale posisjoner. Når vi flytter frem bøndene kan det lett oppstå svakheter, særlig dersom de for fort flyttes for langt frem.

Skulle fienden nærme seg må bødene rykke frem og jage vekk intrengeren samtidig som de beskytter hverandre. Bønder som står ved siden av hverandre kan rykke frem beskyttet av naboen.

Her har bøndene rykket frem i sentrum og de beskytter hverandre. Det er få svakheter blant bøndene.

Her har hvit flyttet bøndene sine frem på en fornuftig måte, men det har ikke svart. Det er mange svakheter i den svarte bondestillingen. Feltene b6, d6, f6 og h6 er felter der ingen svart bonde kan rykke frem for å jage vekk en inntrenger.

På disse feltene kan hvit prøve å få plassert offiserene sine. Flere offiserer inne på fiendens område vil ofte føre til at vi finner taktiske trekk som gjør at vi vinner materiell eller kanskje kan sette den sorte kongen matt!

Vi har her valgt å bare vise bøndene og kongene, men i praksis vil det selsagt være andre brikker på brettet. Det er ofte lurt at vi stopper opp litt og ser kun på bondekjeden. Er det doen svakheter her?

Bønder som har rykket for fort frem og på den måten laget "huller" eller svakheter som motparten kan utnytte er ofte en av grunnene til at en taper et parti.

Bønder som har kommet for lang frem etterlater seg svakheter. Disse svakhetene sier vi er permanente svakheter. Bøndene kan ikke gå tilbake for å reparere så vi må slite med disse svakhetene videre i partiet.

 

Her er en stilling fra et parti. Som vi ser har svart klart å skaffe seg svakheter i bondestrukturen sin. Sort har en dobbeltbonde på c7 og c6. Bøndene er som vi har sett sterkest når de står ved siden av hverandre, ikke etter hverandre.

Sort kan rette på dette dersom han kunne få spilt bonden til c5 og på denne måte få bytte av sin dobbeltbonde. Hvit vil selvsagt prøve å forhindre dette og det kan han gjøre med La3. Med tre brikker som dekker feltet c5 skal det ikke bli lett for sort å få rettet ut dobbeltbonden og i mellom tiden må det sorte tårnet passe bonden på c6 i stedet for å være aktivt i å angripe den hvite brikkene, mens det hvite tårnet har mye friere spillerom til å angripe sort.

Men, pass på; Dersom sort er i trekket kan han spille c5 med en gang på grunn av en taktisk vending. Kan du se denne?

Sort har her spilt dårlig strategisk som har havnet i en slik situasjon.