Bondesvekkelser

Verdien av en bonde vil kunne endre seg mye under et parti. Ofte vinner vi et parti ved å få en bonde frem til dronning. Et typisk livsløp for en slik bonde er:

I denne stillingen har både hvit og sort en fribonde; sort på a7 og hvit på g2. En fribonde er altså en bonde som ikke kan hindres av andre bønder i sin marsj mot ny dronning.

Fri bønder er helt avgjørende for å skaffe ny dronning og en viktig del av det strategiske arbeidet blir da og forsøke å skaffe seg en fribonde. Vær derfor nøye i en slagveksling med bønder slik at du ikke ender opp med at motparten får en fribonde.

Fordelen med en fribonde ser vi i følgende stilling:

Begge har like mange bønder, men bare hvit har en fribonde og dermed en fordel. For å hindre hvits fribonde i å bli dronning må den sorte kongen bevege seg over brettet og fjerne bonden. Dette tar tid (flere trekk) og i mellom tiden kan sort fritt gå andre vegen og spise mange av de sorte bøndene. Hvor mange trekk det tar for sort og fjerne den sorte bonden er lett å se. Kongen må tre linjer (trekk) til bonden og tre trekk tilbake; dvs 6 trekk. Vi teller bare linjene i denne situasjonen siden det ikke spiller noen rolle hvor bonden befinner seg i linjen.

Hvits strategi blir da og bringe de hvite bøndene på kongefløyen fremover først og deretter la den sorte kongen gå og ta den hvite fribonden mens hvit trenger seg frem og spiser sorte bønder. Dette vil føre til nye fribønder for hvit mens den sorte kongen befinner seg på den andre siden av brettet og får store problemer med å hindre at de nye fribøndene blir dronning.

Lek litt med denne stillingen eller spill den mot en motstander og bruk denne strategien til å vinne.

Vi ser da at desto fjernere en fribonde er fra den sorte kongen, desto bedre vinnersjanser.

Vi snakker ofte om enslige fribønder og om forbundene og dekte fribønder. Her er et eksempel:

Her har sort to fribønder som vi kaller forbundene fribønder. De kan dekke hverandre og er godt beskyttet mot angrep fra den hvite kongen. Så snart en av de rykker frem er den automatisk dekket av den andre. Den hvite kongen kan aldri ta den bakerste for da løper den forreste uhindret ti dronning.

På motsatt side har hvit en fribonde som er en dekt fribonde, dekt av nabo bonden. Dersom den beveger seg er den alene og ubeskyttet.

Forbundene fribønder kan lettere rykke frem enn den dekte fribonden og har dermed en strategisk fordel.

 

 

I denne stillingen kan hvit enkelt skaffe seg en fribonde med å gå med b bonden frem først.

Dersom hvit i stedenfor går med a bonden kan vi fort ende opp med denne stillingen:

Her blir det ingen fribonde. De hvite bøndene er blokkert og hvit har mistet en avgjørende strategisk fordel. Vi kaller derfor den hvite b bonden en tilbakestående bonde.

Det er lett å trå feil i bondesluttspill. Se bare på denne stillingen:

 

Denne stillingen ser lik ut og bør ende med remis. Hvit i trekket kanher spille gode trekk som Ke4 eller Kd4. Dermed vil et trekk som a4 lett kunne føre til tap etter sorts trekk a5.

Da får vi denne stillingen:

 

 

Sort ofrer en bonde. Hvit må slå og dermed kan den sorte konge rykke frem og spise hvite bøder og skaffe seg fribønder.

Her kan fortsettelsen bli Kd3 etterfulgt av sorts trekk Kb4 og sort spiser hvite bønder og kan etterhvert skaffe seg fribønder.

Prøv å spille denne stillingen videre!